Hoe werkt een UPS & waar word die voor gebruikt?


De kans is erg groot dat je denkt dat je een UPS nodig hebt voor jouw stroom, je bent namelijk niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Als het aankomt op een UPS zien we dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat. Waar wordt een UPS voor gebruikt? En hoe werkt het eigenlijk? Om antwoord te krijgen op al deze vragen is het handig om snel verder te lezen, in dit artikel komt het namelijk allemaal aan de orde!

Wat is een UPS – betekenis en functie

Voordat we in kunnen gaan op de werking van een UPS is het noodzakelijk om eerst even stil te staan bij wat het precies is. De afkorting UPS staat voor uninterruptible power supply, ook wel een ongebroken stroomvoorziening. De UPS wordt soms ook wel eens aangeduid als een back-upbatterij. De UPS zorgt voor back-upstroom wanneer je gewone stroombron uitvalt of de spanning tot een onaanvaardbaar niveau daalt. Een UPS zorgt voor een veilige uitschakeling van de apparatuur. De grootte en het ontwerp van een UPS bepalen hoe lang deze stroom levert. Je kunt de UPS dus ook wel zien als een soort noodoplossing tussen je hoofdstroomvoorziening en je noodstroomvoorziening.

De noodzaak van een UPS – waar wordt het voor gebruik?

Het probleem waar je tegenaan zult lopen wanneer je geen gebruik maakt van een UPS is dat het zelfs met een robuuste back-up of generator enkele minuten kan duren voordat je systeem reageert op het verlies van je hoofdstroombron en het begint te putten uit je alternatieve bron. In ziekenhuizen, banken en andere belangrijkste systemen kunnen deze kostbare minuten een kwestie van leven of dood zijn. Een UPS is ontworpen om dit probleem op te lossen door onmiddellijk te reageren. Dit wordt gedaan door het systeem een flinke stroomstoot te geven en het vervolgens door te geven aan je back-upsysteem zodra dit actief is.

Belangrijk om te weten is dat een UPS-systeem niet ontworpen is om echt een back-up te zijn. De batterij die op je UPS-systeem is aangesloten, kan niet langer dan een paar minuten een aanhoudende belasting aan. Het is dus van cruciaal belang dat je zo snel mogelijk een volledig back-upsysteem hebt dat klaar is om het over te nemen. Zonder een volledig back-upsysteem ben je dan ook niet in staat om de voordelen te ervaren van de UPS. De UPS is enkel en alleen een soort bruggetje wat ervoor zorgt dat je het tijdsbestek tussen de stroomuitval en de back-up kunt overbruggen.

UPS-gebruik


Bekende soorten UPS – UPS technieken

Nu je wat meer weet over wat een UPS is en waar het voor dient is het handig om te kijken naar de diverse soorten UPS die je kunt kiezen. Het is noodzakelijk om het verschil te weten nu de verschillende technieken op een iets andere manier werken. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder de bekendste UPS technieken voor je op een rijtje gezet:

  • Stand By UPS – Stand-by is de meest voorkomende soort UPS. De stand-by UPS neemt zijn toevlucht tot batterij back-up voeding in het geval van veel voorkomende stroomproblemen. Hier kan je denken aan een stroomstoring, spanningsverzakking of aan een spanningspiek. Wanneer de inkomende stroom van het elektriciteitsnet onder of boven het veilige spanningsniveau zakt, schakelt de UPS over op DC-batterijvoeding en zet deze vervolgens om in AC-stroom om aangesloten apparatuur te laten werken. Deze modellen zijn speciaal gemaakt voor reguliere elektronica, instapcomputers, POS-systemen, beveiligingssystemen en andere elementaire elektronische apparatuur.
  • Interactieve Lijn UPS – Een interactieve lijn UPS bevat technologie die het mogelijk maakt om kleine stroomschommelingen (onder- en overspanningen) te corrigeren zonder over te schakelen naar de batterij. Dit type UPS heeft een autotransformator die lage spanningen en reguleert zonder over te schakelen op een batterij. Deze speciale UPS-modellen worden meestal gebruikt voor reguliere elektronica, computers, spelsystemen, thuisbioscoop-elektronica en netwerkapparatuur.
  • Dubbele conversie UPS – Een dubbele conversie UPS zorgt voor een consistente stroomvoorziening, ongeacht de toestand van de inkomende stroom. Deze UPS zet inkomende AC-stroom om in DC, en vervolgens weer terug naar AC. UPS-systemen met deze technologie werken altijd op geïsoleerde gelijkstroom en hebben een nul-overdrachtstijd omdat ze nooit op gelijkstroom hoeven over te schakelen. UPS-systemen met dubbele conversie zijn speciaal bedoeld voor high end IT-apparatuur, datacenterinstallaties, high-end servers, grote telecominstallaties en netwerkapparatuur te beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door alle mogelijke soorten problemen op het gebied van stroom.

Sinusgolf vs. gesimuleerde sinusgolf

UPS-systemen hebben, afhankelijk van het model, een sinusgolf of een gesimuleerde sinusgolf. Dit is een beetje lastig om te begrijpen als leek, maar het komt er in feite op neer dat de verschillende golven zorgen voor een iets andere uitgang van de stroom. De verschillen tussen beide golven zijn als volgt:

  • Sinusgolf uitgang: De hoogste kwaliteit golfvorm uitgang is sinusgolf. Dit is een repetitieve oscillatie van het totale AC-vermogen. De UPS-systemen op bedrijfsniveau produceren sinusgolfvermogen om gevoelige elektronische apparatuur te laten werken. De output van de sinusgolf verzekert dat het materiaal dat PFC-voedingen gebruikt niet zomaar sluit wanneer de stroom wordt gekoppeld.
  • Gesimuleerde sinusgolf-output: Dit systeem gebruikt een modulatie van de impulsgolf om een gesimuleerde sinusgolf te produceren om een goede stroomvoorziening mogelijk te maken. De technologie die wordt gebruikt om dit type van machtsoutput te produceren is minder duur om te maken.

    UPS-line


Nog veel meer te weten komen over stroom?

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen bij de rol van een UPS. Met een UPS zorg je er dus voor dat jouw toepassing altijd van stroom voorzien zal zijn, ook in het geval van stroomuitval. Dit maakt het dé keuze om te maken voor het de apparaten die altijd aan moeten blijven staan. Nog veel meer te weten komen op het gebied van elektriciteit en handige stroomvoorzieningen ? Blijf dan zeker even hangen op deze site, hier zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen!