Welke gereedschap accu moet ik kiezen?


Heb je gereedschap in huis dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je apparatuur. Omdat de accu van je gereedschap ontzettend belangrijk is, is het noodzakelijk om hier echt in te investeren. Zonder een goede gereedschap accu ben je niet in staat om jouw gereedschap op de best mogelijke manier in gebruik te kunnen nemen. De informatie in dit artikel je alle handige info die je moet weten omtrent het kiezen van een gereedschap accu. Door dit goed door te nemen kom je niet meer voor verrassingen te staan bij het maken van een aankoop.


modelnummer


Waar op letten bij het kopen van een gereedschap accu?

Voordat we ingaan op de verschillende soorten gereedschap accu’s die er te vinden zijn is het handig om eerst even stil te staan bij de vraag waar je eigenlijk op moet letten bij het maken van je aankoop. Er zijn een aantal verschillende factoren die van cruciaal belang zijn voor jouw gereedschap accu. We hebben deze hieronder weer even voor je op een rijtje gezet:

  • De totale levensduur – De totale levensduur van de batterij wordt meestal uitgedrukt als het aantal laadcycli dat de batterij kan doorstaan voordat hij zijn laadcapaciteit of vermogen om energie over te dragen volledig heeft verloren. NiCd-batterijen hebben bijvoorbeeld meestal een levensduur van 1.000 ladingen (cycli) of meer. Alle oplaadbare batterijen verslijten uiteindelijk, echter is de levensduur nog wel eens verschillend tussen de diverse apparaten die er te vinden zijn. Sommige batterijen hebben nu eenmaal een langere levensduur dan andere batterijen. Hoe langer de levensduur van jouw gereedschap accu, hoe meer je over het algemeen betaalt.
  • De soort zelfontlading – Alle oplaadbare batterijen verliezen langzaam hun lading wanneer ze niet worden gebruikt. Echter verliezen sommige batterijen verliezen hun lading veel sneller dan andere. Voor sommige gebruikers zijn batterijen met een snelle zelfontlading geen probleem, vooral als hun snoerloze gereedschap weinig of niet wordt gebruikt. Echter is het wel weer vervelend als je jouw gereedschap voor een langere tijd wilt gebruiken. Bij de verkeerde batterij zit je halverwege met een leeg apparaat te kijken. Batterijen met een lage zelfontlading zijn handig voor mensen die van plan zijn hun snoerloze gereedschap wat vaker te gebruiken.
  • De capaciteit – Dit is de hoeveelheid tijd die een batterij nodig heeft om volledig leeg te raken tussen de verschillende oplaadbeurten. De capaciteit van een batterij wordt gewoonlijk uitgedrukt als het aantal ampère-uren (Ah) dat de batterij kan leveren. "Ah" is iets anders dan de totale stroomsterkte van het gereedschap. In plaats daarvan geeft Ah aan hoeveel energie de batterij kan vasthouden, het gaat hier juist niet om de stroomsterkte tijdens het gebruik. Als je op zoek bent naar draadloos gereedschap dan betekent een hoger Ah-vermogen dat de batterij langer meegaat tussen het opladen
  • Voltage – Het voltage bepaalt hoeveel energie een batterij op een bepaald moment kan leveren. Over het algemeen is het zo dat gereedschappen met een hoger voltage krachtiger zijn. Batterijen voor oplaadbaar elektrisch gereedschap bestaan meestal uit een cluster van afzonderlijke cellen. De gecombineerde spanning van de cellen bepaalt de totale spanning van de batterij. Verschillende batterijtypes (NiCD, NiMH, Li-Ion) hebben echter verschillende capaciteiten voor de spanning van de afzonderlijke cellen. Hier laten we zo nog meer over zien.

De verschillende soorten batterijen

Nu je meer weet over de factoren die van belang zijn voor het kiezen van een accu voor je gereedschap is het tijd om te kijken naar de verschillende soorten accu’s die er te vinden zijn. Om het weer wat makkelijker voor je te maken hebben we de meest voorkomende soorten batterijen even voor je op een rijtje gezet, zo weet je precies waar je voor kunt kiezen. 

  • NiCd-batterijen – NiCd-batterijen zijn al van vroeger uit de meest gebruikte soort baterijen. Deze batterijen worden nog steeds gebruikt omdat ze sterk en goedkoop zijn. Ook hebben ze een erg lange levensduur ten opzichte van andere batterijen. Hoewel ze voor sommige toepassingen nog steeds geschikt zijn, zijn de NiMH- en Li-Ion-batterijen over het algemeen wel wat beter dan NiCd-batterijen. NiCd-batterijen zijn wel weer sterker tegen onder andere schade door het laten vallen. Ook is het zo dat de NiCd-batterijen een levensduur van wel 1.000 ladingen hebben. Ze leveren hierdoor altijd weer sterke stroom.
  • NiMH-batterijen – NiMH-batterijen zijn in veel opzichten beter dan NiCd. Dit komt op de eerste plaats door het feit dat ze minder giftig zijn voor het milieu. De grootste verbetering van de NiMH batterijen is echter hun grotere capaciteit. Deze is ruim twee tot drie keer langer dan die van de NiCd-batterijen. NiMH batterijen zijn echter ook zeer gevoelig voor opslag- en oplaadomstandigheden. Dit maakt het wat minder handig voor de mensen die een koude schuur hebben. NiMH-batterijen zijn wel weet iets lichter dan NiCd-batterijen. Ook hebben ze een hogere energiedichtheid. Dit betekent dat ze 2 tot 3 keer langer meegaan op één lading.
  • Lithium Ion batterijen – Lithium ion batterijen (Li-Ion) zijn de nieuwste batterijen die je kunt vinden. Ze zijn beslist de beste keuze van de drie soorten batterijen. Hier staat wel tegenover dat je ook gelijk veel betaalt voor deze batterijen. De Li-Ion-batterijen slijten na verloop van tijd niet meer als gevolg van oplaadproblemen. In plaats daarvan slijten Li-Ion-batterijen door ouderdom en gebruik. Door ouderdom en gebruik slijten de interne componenten van Li-Ion-batterijen en worden hun elektrochemische processen omgekeerd. Dit is overigens niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, het duurt namelijk een vrij lange tijd voordat dit gebeurd. Deze batterijen zijn met name ideaal door het feit dat ze een hoge capaciteit hebben.


Als het goed is weet je door het lezen van dit artikel beter waar je op moet letten bij het kopen van een batterij voor jouw gereedschap. Door de talloze opties is het altijd wel mogelijk om uit te komen bij de accu die aansluit bij jouw gereedschap. Voor een veelzijdig aanbod aan alle soorten batterijen ben je hier op de site aan het juiste adres. Mocht je nog meer te weten willen komen over het kiezen van de juiste batterijen of opladers dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen.