Welke omvormer moet ik kiezen?


De kans is groot dat je op zoek bent naar een omvormer, er is namelijk een reden dat je hier op de site terecht bent gekomen. Het kiezen van de juiste omvormer is van noodzakelijk belang als je de juiste stroomvoorzieningen wilt realiseren voor bij jou in huis. Dit is dus echt niet iets waar je fouten bij moet maken. Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. In dit artikel hebben we namelijk het een en ander voor je verzameld over het kiezen van een goede omvormer. Middels deze handige informatie is het een stuk eenvoudiger om uit te komen bij de omvormer die past bij wat je zoekt.

Verschillende soorten omvormers

Straks gaan we in op de belangrijkste factoren die je altijd even na moet lopen bij het kopen van een goede omvormer. Maar voor het zover is doen we er verstandig aan om toch even te kijken naar de verschillende soorten omvormers die er op dit moment te vinden zijn. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we de meest voorkomende soorten omvormers hieronder even voor je onder elkaar op een rijtje gezet.

  • Draagbare omvormers

Voor niet al te grote stroombehoeften is het mogelijk om te kiezen voor de draagbare omvormers. Deze variëren in grootte van 100 tot 2.000 watt of mee en zijn handig voor bijvoorbeeld in de schuur om je gereedschap te kunnen gebruiken. Deze draagbare omvormers zijn bedoeld voor plekken zonder nut elektriciteit. Ze worden gebruikt om DC-stroom om te zetten van een batterij die ofwel wordt opgeladen door de motor van je voertuig ofwel door een losse bron zoals een zonnepaneel of generator.

  • Huishoudelijke omvormers

Het grootste deel van de omvormers die vandaag de dag wordt verkocht, zijn voor gebruik in huishoudelijke energiesystemen. Vroeger werden omvormers gebouwd voor afgelegen plekken waar er geen commerciële stroom beschikbaar was. Tegenwoordig worden de meeste omvormers in de ontwikkelde landen echter gebruikt voor toepassingen op het net om schone en hernieuwbare energie te produceren. Dit wordt vervolgens verdeeld naar openbare stroomnetten. Het Utility-intertied systeem zonder batterij back-up is de eenvoudigste en goedkoopste optie voor mensen die op zoek zijn naar een omvormer. Alles wat je nodig hebt voor dit systeem zijn zonne-elektrische modules en een omvormer. Deze is aangesloten op het hoofdpaneel van je huis. Ook wordt er gebruik gemaakt van een scheidingsschakelaar en een aparte meter.

  • On grid omvormers

We maken binnen de huishoudelijke omvormers weer een onderscheid tussen ‘off-grid’ en ‘on grid’ omvormers. De off grid omvormers zijn echt speciaal bedoeld voor de afgelegen plekken waar er geen stroomvoorziening beschikbaar is. On-grid omvormers zijn juist weer onderverdeeld in twee verdere categorieën. Dit zijn de omvormers zonder batterij back-up en de omvormers met batterij back-up. Het type omvormer dat je nodig hebt is gebaseerd op het al dan niet beschikbaar zijn van nutsvoorzieningen op je locatie om de back-up batterij op te laden.


De juiste omvormer kiezen – waar op letten?

Door de bovenstaande informatie weet je beter welke soorten omvormers er eigenlijk allemaal te vinden zijn. Wat je alleen nog niet weet is waar je op zou moeten letten bij het kiezen van een goede omvormer. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de belangrijkste factoren die altijd mee moeten worden genomen bij het kiezen van de omvormer. Zonder deze factoren kom je eigenlijk nooit uit bij de omvormer die past bij wat je zoekt, belangrijk is dus echt om ze bij de hand te houden.

 

  • De stroombehoefte

De stroombehoefte van je huis of kantoor bepaalt de grootte van de omvormer die je wilt gebruiken. Dit is de totale belasting die je wilt draaien op je omvormer als back-up. Dit is de meest essentiële factor om rekening mee te houden, met name omdat een omvormer een pure power back-up oplossing is voor bij jou in huis. Denk je niet aan de stroombehoefte dan kan dit onder andere zorgen voor een stroomstoring. Wat voor elektrische apparaten ben je van plan te gebruiken op het moment dat de stroom uitvalt? Dit is de optelsom van alle elektrische apparaten die je wilt ondersteunen. Sta hier goed bij stil en zet het allemaal even onder elkaar voordat je zomaar een omvormer gaat kiezen.

  • De volt ampère rating (VA)

Op basis van het antwoord op de bovenstaande vraag kun je de juiste VA rating van een omvormer bepalen. VA staat voor volt ampère rating van een omvormer. Het is de totale hoeveelheid spanning geleverd door de omvormer voor een groep van apparaten. De beste manier om de juiste VA rating te bepalen is door het totale benodigde vermogen in watt te delen door de vermogensfactor van je huis. Deze is over het algemeen 0,8. De VA rating van een omvormer zal altijd hoger zijn dan het benodigde vermogen gemeten in watt. Deze verhouding van het benodigde vermogen staat bekend als de vermogensfactor. Dit is de enige manier om de VA waarde van een omvormer te bepalen. Voor bij jou in huis is de vermogensbehoefte in de meeste gevallen eigenlijk niet hoger dan 650 watt. Dit betekent dat de vereiste VA-waarde voor een geschikte omvormer ongeveer 800 VA is.

  • De accucapaciteit

De laatste factor waar je even goed bij stil moet staan is de accucapaciteit. Deze wordt aangeduid in de Ah-waarde. De Ah-waarde van een accu bepaalt de hoeveelheid energie die een accu kan opslaan. De meest voorkomende Ah-waarden van een batterij zijn 100, 120, 150, 180 en 200 Ah. Hoe hoger de Ah-waarde, hoe sterker de batterij is. Een totale back-up van stroom voor 6 uur is 2.250 VA. Dit houdt in dat de batterij waarde voor die bepaalde omvormer 180 Ah moet zijn. Dit is de eenvoudige opstelling waarmee de meeste consumenten de beste omvormer van hun keuze kunnen kopen. Uiteindelijk zijn de prestaties van  de omvormer namelijk afhankelijk van de batterij. Als de batterij een laag vermogen heeft, heeft het niet de adequate hoeveelheid energie om verschillende elektrische apparaten te laten werken tijdens een stroomstoring. Wees je hier dus zeker van bewust als je op zoek bent naar een nieuwe omvormer.

 


Zuivere vs. gemodificeerde sinus

Als je op zoek bent naar een omvormer is het ook belangrijk om na te denken over de vraag of je een zuivere of een gemodificeerde sinus kiest. Er  zitten enkele grote verschillen tussen beide opties. We hebben het weer wat makkelijker gemaakt door de belangrijkste info onder elkaar te zetten:

  • Gemodificeerde sinus – Een gemodificeerde sinus is een omvormer die een wisselspanning creëert die niet is aan te merken als perfect. Dit komt met name door het feit dat de gemodificeerde sinus zorgt voor heel veel storende frequenties. Deze frequenties zorgen ervoor dat de omvormer niet met alle apparaten werkt. Voor belangrijke apparaten is het dus niet verstandig om te kiezen voor de gemodificeerde sinus nu je het risico loopt dat het niet werkt.
  • Zuivere sinus – Naast de gemodificeerde sinus kennen we ook nog zoiets als de zuivere sinus. In tegenstelling tot de gemodificeerde sinus is het met de zuivere sinus wel weer mogelijk om alle soorten apparaten te bedienen. Een zuivere sinus is in staat om een bijna perfecte wisselspanning te creëren. Dit maakt het een ander apparaat dan de gemodificeerde sinus, de zuivere sinus is namelijk op alles te gebruiken.