Hoe installeer je een spanning omvormer(auto omvormer)?


Omvormers zijn handige gadgets die een 12V DC-ingang gebruiken en een 110v of 220v AC-uitgang leveren. In eenvoudiger bewoordingen, nemen ze de elektriciteit die beschikbaar is uit de sigarettenaansteker of accessoire-aansluiting in uw auto en veranderen deze in het type elektriciteit dat beschikbaar is via de stopcontacten in uw huis.

Dit kan enorm handig zijn in een auto, vrachtwagen of RV omdat het de soorten elektronica die je onderweg kunt gebruiken enorm vergroot. Aangezien bijna al uw huishoudelijke gadgets en elektronica op wisselstroom werken, kunt u met een omvormer aan uw auto effectief een apparaat nemen dat u normaal alleen thuis zou kunnen gebruiken.

Een goede omvormer is vooral handig voor verkopers, vrachtwagenchauffeurs en andere mensen die veel tijd in hun voertuigen doorbrengen, maar een auto-omvormer kan ook een redder in nood zijn op een lange  Trip , campingexcursie en in een veel andere omstandigheden.

Omvormers zijn nuttig, maar ze hebben beperkingen. De hoeveelheid vermogen die een omvormer kan leveren, wordt beperkt door het ontwerp van de omvormer zelf en de methode die u gebruikt om deze aan te sluiten op het elektrische systeem van uw voertuig. Sommige apparatuur en apparaten, zoals koelkasten, gebruiken een enorme hoeveelheid elektriciteit wanneer ze voor het eerst worden ingeschakeld, springen ze meteen aan of met tussenpozen tijdens gebruik. Dit kan een probleem kan zijn als de omvormer niet groot genoeg is om de stroomstoot aan kan.

 

Hoe een auto-omvormer te installeren

Als u overweegt een auto-omvormer te installeren, zijn er drie belangrijke overwegingen waaraan u moet denken voordat u de aankoop afrond:

 1. Stroomvereisten voor draagbare apparaten- De omvormer moet voldoende stroom kunnen leveren voor alle apparaten die u in één keer wilt aansluiten.
 2. Installatielocaties van omvormers- Omvormers kunnen vrijwel overal worden geïnstalleerd, maar u moet nadenken over de toegankelijkheid voor het aansluiten van apparaten, hoe u het aansluit op stroom en aarde en of het de warmte die het genereert veilig kan afvoeren tijdens gebruik.
 3. Problemen met de bedrading van de omvormer- U kunt kleine omvormers rechtstreeks in een sigarettenaansteker of accessoire-aansluiting steken. Grotere omvormers moeten rechtstreeks op de batterij worden aangesloten met een grote in-line zekering.

De eerste en belangrijkste overweging is hoeveel stroom uw apparaat nodig heeft, aangezien dit de grootte van uw omvormer, de installatiemethode en de installatielocatie bepaalt.

We zullen hier meer op ingaan in de volgende stappen, maar hier zijn enkele ruwe stroomvereisten om u op weg te helpen:

 • Draagbare verwarming: 1500 watt
 • Standaard haardroger: 1500 watt
 • Minikoelkast: 100 watt (500 watt bij opstarten)
 • 17 "laptop: 90 watt (minder voor kleinere modellen)
 • Gietijzeren plaat: 1500 watt (1.100 voor modellen met opgerolde branders)

 

 

 


Stroomvereisten voor draagbare apparaten

Om De juiste omvormer grote te kiezen is een algemene vuistregel om de ampères van uw apparaat te vermenigvuldigen met de volt, wat het vereiste vermogen oplevert:

V x A = W

Stel dat u uw oude PS3 hebt geüpgraded naar een PS4 of Xbox 360 naar een Xbox One en dat u niet zeker weet wat u met uw oude console moet doen. Deze consoles zijn misschien niet makkelijk mee neem baar, of de gemakkelijkste manier om te game in je  auto, maar je kunt er ook voor kiezen om deze te laten fungeren als doe-het-zelf multimedia-systeem voor je auto.

De beoordeling op de Xbox 360-voeding geeft aan dat deze 4A op 110V trekt, dus als met je Xbox 360 in je auto wilt spelen, zou je die nummers in de bovengenoemde formule steken om hiervoor de juiste omvormer te kiezen:

110 V x 4A = 440 W

In dit geval heeft u een omvormer nodig die minimaal 440W levert. Het is echter belangrijk op te merken dat u er een moet vinden die 440 W continu kan bieden in tegenstelling tot 440 W piek. Daarnaast heb je een grotere omvormer nodig als je nog iets wilt aansluiten terwijl je de Xbox gebruikt.

Dynamo-uitgang en omvormers

Aan de andere kant is het ook belangrijk om precies de hoeveel Vermogen die je dynamo kan leveren te weten. Dit kunt u vinden door de getallen op de dynamo op te zoeken, maar mogelijk zult u hiervoor contact moeten opnemen met uw lokale dealer om dit te achterhalen. Als u problemen ondervindt bij het vinden van de juiste getallen, kan een auto garage (of een reparatiewerkplaats met de benodigde apparatuur) het werkelijke vermogen en het verbruik van uw auto testen.

De meeste dynamos zijn in staat om meer watt te leveren dan de standaardelektronica verbruikt, en ze kunnen typisch extra elektronica zoals versterkers verwerken , maar het exacte uitgangsvermogen varieert van merk tot model. Als u veel energie-intensieve apparatuur op uw omvormer wilt laten werken, moet u mogelijk een krachtige dynamo installeren.

Als u een vrachtwagen bestuurt die ruimte biedt voor een extra batterij , is het ook een goed idee om van die situatie te profiteren. Dit is met name het geval als u uw omvormer wilt gebruiken wanneer de motor is uitgeschakeld, omdat het toevoegen van een extra batterij ervoor zorgt dat u de hoofdbatterij niet leegloopt, waardoor het voertuig kan weigeren te starten.

Locaties van auto-omvormers

De eerste stap bij het installeren van een auto-omvormer is om te beslissen waar u hem gaat plaatsen. Enkele te overwegen locaties zijn:

 • In de kofferbak
 • Onder een stoel
 • In het dashboardkastje
 • Gemonteerd op de hoedeplanken
 • Geplaatst onder het dashboard

Bij het overwegen van mogelijke installatielocaties, is het belangrijk om na te denken over waar uw stroominvoer vandaan komt en hoe gemakkelijk het is om uw apparaten aan te sluiten. Als u elektronica in de hoofdcabine van uw auto wilt gebruiken, is een kofferbakinstallatie wellicht niet handig. Aan de andere kant kan dat een geweldige locatie zijn onder andere omstandigheden.

Het is ook belangrijk om warmteafvoer te overwegen. Omvormers worden meestal geleverd met ingebouwde ventilatoren, en veel van hen zijn eigenlijk ontworpen als grote koellichamen. Als uw omvormer een ventilator heeft, moet u een installatielocatie zoeken waar de luchtstroom niet wordt geblokkeerd.

Tijdelijke auto omvormer installatie

De eenvoudigste manier om een ​​auto-omvormer te installeren, is hem eenvoudig aan te sluiten op een 12 volt stopcontact . Deze aansluiting worden normaal gebruikt voor aanstekers.

Aangezien de sigarettenaansteker of 12V-aansluiting is verbonden met een circuit dat meestal andere elektronica bevat, zit er een limiet aan hoeveel vermogen u er uit kunt halen. Daarom beperken veel omvormers voor sigareten aanstekers het beschikbare wattage.

Dat is een groot nadeel als je apparaten die veel stroom verbruiken wilt gebruiken, maar  het is de afweging hoe eenvoudig het is om een ​​omvormer gewoon op een accessoire-stopcontact aan te sluiten en te gebruiken. Deze plug-in omvormers zijn geweldig voor laptops en andere kleine elektronische apparaten. Sommigen van hen hebben zelfs ingebouwde USB-aansluitingen voor het voeden van mobiele telefoons, GPS-apparaten en al het andere dat een standaard USB-verbinding gebruikt.

Voor meer energie-intensieve apparatuur en permanente installaties zult u helaas wat bedrading moeten doen.

Permanente auto-omvormerinstallatie: In-line zekering

Een manier om een ​​auto-omvormer permanent te bedraden, is door de stroomkabel aan te sluiten of rechtstreeks naar de batterij te gaan. Als u ervoor kiest om rechtstreeks naar de batterij te gaan, moet u uitvinden waar de bedrading door de caroserie gaat en uw eigen voedingsdraad erdoorheen vissen.

Zorg ervoor dat er een in-line zekering tussen de omvormer en de accu inzit. Deze zorgt  ervoor dat niets smelt of vlam vat wanneer u de omvormer inschakelt.

Als je een al bestaande stroomdraad pakt, kun je gemakkelijk dezelfde problemen krijgen als bij het aansluiten op een sigarettenaansteker. Daarom is het van vitaal belang dat je goed begrijpt wat er op een bepaald circuit staat voordat je er gebruik van maakt.

Het toevoegen van een aanzienlijke stroombelasting aan een bestaande stroomdraad en circuit kan problemen opleveren, daarom is het een goed idee om meteen naar de zekeringkast te gaan als je geen draad door de caroserie wilt vissen.

 

Permanente installatie van auto-omvormers: zekeringkast

 

Sommige zekeringenkasten bevinden zich onder de motorkap, maar veel daarvan bevinden zich handig ergens onder het dashboard. Dat maakt de zekeringkast een goede plek om een ​​auto-omvormer aan te sluiten als u niet liever niet de draden door het caroserie wilt trekken.

Als uw zekeringkast lege slots heeft, is dat meestal een goede plek om de omvormer aan te sluiten. U kunt een nieuwe zekering in de lege sleuf plaatsen en in de achterkant van de zekeringkast kunt u de aansluiten gebruiken om de omvormer te bevestigen.
 

Wanneer u stroom krijgt op de lege plek in zekeringkast, moet u ook controleren of de verbinding altijd stroom heeft, of alleen stroom heeft als het contact is ingeschakeld. Als u ten allen tijde uw omvormer wilt kunnen gebruiken, wilt u een verbinding waar altijd stoom op staan.

Maar als u er een gebruikt waar alleen stroom op staat als het contact is ingeschakeld, voorkomt dat uw batterij per ongeluk leeg raakt.