Hoe kies & vervang ik een laptop toetsenbord?


Het is goed mogelijk dat het toetsenbord van je laptop na verloop van tijd aan vervanging toe is. Sterker nog, het toetsenbord is vaak een van de eerste dingen die kapot zal gaan. Het is niet nodig om je laptop gelijk weg te gooien als je toetsenbord het niet meer doet. Er is namelijk een alternatief. Je kunt er namelijk voor kiezen om je laptop toetsenbord te vervangen. Benieuwd waar je op moet letten bij het kiezen van het toetsenbord en hoe je het precies moet vervangen? Lees dit artikel dan zeker even goed door. We hebben de belangrijkste informatie namelijk even voor je op een rijtje gezet!

Het juiste laptop toetsenbord kiezen

Straks laten we je meer zien over het vervangen van je eigen toetsenbord. Maar voor het zover is moeten we eerst even ingaan op de vraag waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw toetsenbord. Het belangrijkste is om te kijken naar de maat. Kies je voor een te groot toetsenbord dan gaat het natuurlijk niet passen. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste maat hebt, of dit nu 13 inch of 17 inch is. Naast de maat zal je moeten kijken naar de comptabiliteit van jouw laptop. Als je bijvoorbeeld een laptop van Acer hebt dan is het vaak niet mogelijk om hier een toetsenbord van HP voor te gebruiken. Zorg er dus voor dat je het juiste merk & model kiest voor jouw toetsenbord.


Een laptop toetsenbord vervangen – hoe doe je dit?

Heb je een nieuw laptop toetsenbord uitgezocht dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Je moet het laptop toetsenbord namelijk nog wel even plaatsen. Hieronder hebben we de belangrijkste stappen voor het vervangen voor je onder elkaar gezet. Voor preciezere instructies voor het vervangen van het toetsenbord van jouw specifieke is het handig om even online te kijken. Er is een kleine kans dat je laptop uniek is en een heel ander proces moet doorlopen dan van hieronder. Gelukkig werken de meest laptops wel als volgt:

  • Zet alles klaar en haal de juiste spullen erbij – zorg ervoor dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan. Dit betekent niet alleen dat je het toetsenbord moet hebben, maar dat je ook beschikt over een kleine kruiskopschroevendraaier om de kleine schroefjes te verwijderen en klein mesje ander om eventuele afdekplaatjes los te wrikken.

  • Bereid je laptop voor – de volgende stap is het voorbereiden van de laptop. Zorg ervoor dat de laptop volledig is uitgeschakeld: Haal de stekker uit het stopcontact en haal de batterij eruit. Onderzoek vervolgens het afdekplaatje dat tussen het toetsenbord en het scherm zit. Dit klepje biedt meestal toegang tot het toetsenbord. Controleer of er schroeven zijn die het afdekplaatje op zijn plaats houden en verwijder deze vervolgens.

  • Verwijder de cover – vervolgens zal je de cover helemaal los moeten halen om het toetsenbord te vervangen. Voordat je de cover verwijdert moet je er even goed op letten of er aan de achterkant een datakabel zit die is aangesloten op de laptop. Deze kabel is vaak niet voorzien van veel speling, het is dus belangrijk om hier echt voorzichtig mee om te gaan.

  • Verwijder alle losse onderdelen – wanneer de cover los is moet je alle stukken weghalen met je blote handen. Als het nodig is kan e een klein mesje gebruiken om de cover helemaal los te wrikken. De cover moet met een beetje kracht vrij gemakkelijk loskomen. Zet nooit teveel kracht, dit kan er namelijk voor zorgen dat er dingen afbreken.

  • Maak het toetsenbord los – zodra je de afdekplaat hebt verwijderd, leg je deze opzij. Zoek en verwijder vervolgens de schroeven die het toetsenbord op zijn plaats houden. Dit zijn er normaal gesproken tussen de twee en vijf. Deze bevinden zich aan de bovenkant van het toetsenbord. Voordat je het toetsenbord omhoog trekt, moet u er rekening mee houden dat de achterkant van het toetsenbord vastzit aan een datakabel die op zijn beurt is verbonden met de laptop. Ook deze kabel heeft meestal niet veel speling. Het is van cruciaal belang dat je deze kabel niet lostrekt.

  • Trek het toetsenbord omhoog – trek vervolgens het toetsenbord voorzichtig omhoog zonder de datakabel uit de laptop te trekken en ontgrendel de connector van de datakabel. Dit wordt meestal gedaan door het kleine grendeltje op de connector omhoog te klappen. Verwijder vervolgens de datakabel en leg het oude toetsenbord opzij.

  • Plaats het nieuwe toetsenbord – pak vervolgens je nieuwe toetsenbord en bevestig de datakabel aan de connector op de laptop. Dit doe je meestal door de platte kabel er zo ver mogelijk in te steken en door het klemmetje vast te zetten. Wanneer de datakabel is aangesloten, plaats je het toetsenbord op zijn plaats. Belangrijk is om er op te letten dat je op geen enkele manier aan de kabel trekt of hem beschadigt. Plaats de schroeven waarmee het toetsenbord vastzit weer terug en bevestig de afdekplaat. De schroeven die je los hebt gedraaid kun je er ook weer in zetten.

  • Start je laptop op – als je de bovenstaande stappen achter de rug hebt, kun je de batterij opnieuw installeren en de laptop opstarten. Als alles vlot is verlopen zou je een goed werkend toetsenbord moeten hebben. Doordat je het prima zelf kunt doen is het helemaal niet nodig om hier een specialist voor in te schakelen. Zorg er alleen wel echt goed voor dat je alle stappen zorgvuldig volgt.

 laptop toetsenbord demonteren


Met de bovenstaande stappen ben jij ook in staat om op een eenvoudige manier je eigen toetsenbord te vervangen. Deze handige handleiding is dan ook echt geschikt voor iedereen die een beetje verstandig heeft met computers. Mocht je het niet aandurven dan is het natuurlijk altijd nog mogelijk om je computer professioneel onder handen te laten nemen. Indien je op zoek bent naar de beste onderdelen voor jouw computer of laptop dan weet je zeker dat je bij ons op de site aan het juiste adres bent. Neem zeker een kijkje bij ons in het assortiment om te zien welke toetsenborden er te vinden zijn!