Huishoudelijk gebruik van UPS & omvormers
Zowel de UPS als de omvormers zijn erg populair om te gebruiken in huis. Beide apparaten zijn dan ook geschikt om te gebruiken voor het ondersteunen van de stroomvoorziening ten tijde van stroomuitval. Nu is het wel zo dat we zien dat er veel onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het kiezen van deze producten. Is een omvormer namelijk hetzelfde als een UPS? Zo niet, in welke gevallen zou je dan welk apparaat moeten gebruiken? Als je antwoord wilt krijgen op deze vragen en op nog meer vragen dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben de belangrijkste informatie namelijk voor je op een rijtje gezet.
Wat is een omvormer?
Laten we als eerste eens kijken naar wat een omvormer eigenlijk is. Een omvormer is aan te merken als een speciaal apparaat dat gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). Dit apparaat kan worden gebruikt als een apparaat dat stroom ontvangt van gelijkstroombronnen zoals zonne-energie en batterijen. Deze zet deze vervolgens om in wisselstroom voor in huis. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor een utiliteits-interactieve omvormer die deel uitmaakt van een groter circuit. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan een voedingseenheid of UPS. Een omvormer is niet bedoeld om stroom op te wekken. Daarnaast slaat hij ook geen stroom op. Wel is het mogelijk dat de omvormer wordt aangesloten op stroombronnen zoals batterijen om ervoor te zorgen dat de stroomvoorziening wordt ondersteund.
De runtime is afhankelijk van het vermogen van de batterij. Als het aantal apparaten die gebruik maken van de omvormer toeneemt, zal hun runtime lager zijn dan anders. Voor het verbeteren van de runtime van de omvormer is het mogelijk om batterijen te gebruiken. Deze kan je gebruiken voor het opslaan van de DC-vermogen. De omvormer levert de wisselstroom aan de elektrische apparatuur wanneer de stroom niet beschikbaar is. Hij wordt gebruikt voor het regelen van de snelheid van de motor. In een elektriciteitsnet levert de omvormer stroom aan het distributiesysteem. In sommige gevallen wordt hij nog wel eens gebruikt voor inductieverwarming. Dit komt doordat hij laagfrequente stroom weet om te zetten in hoogfrequente stroom
En wat is een UPS?
Nu je weet wat een omvormer is, is het handig om te kijken naar de functie van een UPS. UPS staat voor een ‘uninterrupted power supply’. Dit is ook wel te vertalen als een ononderbroken stroomvoorziening. Een UPS is een hardware-apparaat die je voorziet van een back-up stroombron als de primaire stroombron uitvalt. Ook kan hij gebruikt worden als er tijdelijk minder stroom beschikbaar is. Een UPS-systeem bestaat uit een aantal componenten. Een basis UPS-systeem is voorzien van een batterij, een oplader, een omvormer en een transferschakelaar. Hierbij is de omvormer met name bedoeld om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.
De belangrijkste verschillen op een rijtje
Er zitten dus een aantal verschillen tussen beide apparaten. Om je net even wat meer inzicht te geven in de onderlinge verschillen hebben we besloten om de belangrijkste verschillen hieronder op te nemen:
- De UPS is een elektrisch apparaat dat een gelijkrichter heeft om het systeem van noodstroom te voorzien. Een omvormer veranderd gelijkstroom in wisselstroom.
- Tijdens een stroomonderbreking schakelt de UPS onmiddellijk over van de hoofdvoeding naar de batterij, terwijl de omvormer een tijdvertraging heeft.
- De UPS zorgt voor de elektrische noodstroomvoorziening en de omvormer voor de elektronische noodstroomvoorziening.
- De UPS is direct aangesloten op de huishoudelijke apparaten, terwijl de omvormer eerst is verbonden met de batterij en vervolgens pas met de apparaten.
- De UPS is duurder in vergelijking met de omvormer.
- De UPS levert de reservevoeding voor een paar minuten, terwijl de omvormer de stroom voor een langere periode levert.
Heb ik een UPS of een omvormer nodig?
Een vraag die veel mensen stellen is of zij nu een UPS of een omvormer nodig hebben. Veel grote bedrijven hebben toepassingen die altijd aan moeten staan. Voor deze bedrijven is een UPS van cruciaal belang om alles draaiende te houden tijdens een storing. Dit is echter anders voor het huishoudelijk gebruik. Voor de mensen die een apparaat zoeken voor in huis is het dan ook niet zo makkelijk om een keuze te maken. Dit hangt namelijk volledig af van de vraag wat je met je aankoop wilt gaan doen. Als je omvormers gebruikt voor normale elektrische gadgets in huis waarvan de werking niet wordt beïnvloed door de lange schakeltijd dan is een omvormer genoeg om voor te kiezen. Voor de meeste elektrische apparaten in huis is de vertraging niet zo erg verdragen. Voor kritieke apparaten zoals computers is het echter wel handig om een UPS te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat je een back-up kunt maken als dit nodig is.
Heb ik een UPS nodig als ik al een omvormer voor mijn huis heb?
Sommigen mensen stellen zich de vraag of de omvormer de stroomonderbreking van de PC wel aankan. Zij denken er over na om een UPS toe te voegen aan het systeem. Als je de PC niet op de hoofd omvormer wilt gebruiken maar wilt aansluiten op een UPS, dan is dit een goed idee. Wees je alleen wel bewust van het feit dat sommige UPS units niet goed werken met een omvormer. Hier kan je denken aan een traditionele UPS en een verouderde omvormer. Door het verschil in sinus golven kan dit zorgen voor schade aan de computer. Als de omvormer gecombineerd wordt met een UPS een zuivere sinusgolf omvormer en de UPS de sinusgolf aankan dan is het wel weer mogelijk om ze beiden te gebruiken.
Hoewel het een vrij technisch onderwerp is hopen we dat je dankzij de informatie uit dit artikel beter weet waar je eigenlijk voor kunt kiezen. Zowel de omvormer als de UPS biedt voordelen voor bij jou in huis. Dit brengt met zich mee dat beiden gebruikt kunnen worden om jouw stroomvoorziening te verbeteren ten tijde van bepaalde storingen. Indien je nog veel meer te weten wilt komen over de rol van de UPS of van de omvormer dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even door zou moeten nemen.