Welke batterij moet ik kiezen voor mijn elektrische fiets?


De elektrische fiets is op dit moment mateloos populair. Doordat er veel mensen zijn met een dergelijke fiets is de vraag naar batterijen voor elektrische fietsen ook aanzienlijk toegenomen. Indien je zelf op zoek bent naar een nieuwe batterij dan stel je jezelf waarschijnlijk de vraag voor welke batterij je zou moeten kiezen. Door al die keuzemogelijkheden wordt het er immers niet bepaald eenvoudig op. In dit artikel zullen wij je wat meer laten zien over de keuzes voor het kopen van een elektrische fiets. Zolang je hier op weet te letten kom je binnen een korte tijd uit bij de batterij die past bij wat je zoekt.De verschillende batterijen voor jouw fiets

Om inzicht te krijgen in de vraag wat de beste batterijen zijn om te kiezen voor jouw elektrische fiets is het natuurlijk noodzakelijk om te bekijken er eigenlijk allemaal te vinden zijn. Hieronder hebben we een selectie gemaakt met de meest gekozen soorten batterijen die je op dit moment kunt kiezen. uiteraard gaan we ook in op de voordelen die deze batterijen met zich mee weten te brengen.

  • Loodzuur-batterijen – Het is op de eerste plaats mogelijk om te kiezen voor de batterijen op basis van loodzuur. Van alle batterijen zijn dit de goedkoopste opties waar je voor kunt kiezen. Nu is het wel zo dat deze batterijen wat minder vermogen leveren. Daar komt bij dat ze zijn uitgerust met minder capaciteit dan de andere batterijen die er te vinden zijn voor jouw fiets. Dit betekent niet dat deze batterijen nutteloos zijn. Deze batterijen zijn namelijk prima om te gebruiken als reserve-energie voor jouw fiets. Ze kunnen dan ook echt uitstekend worden gebruikt. Wel is het zo dat deze batterijen door het gewicht en het verminderde vermogen wat minder goed zijn dan de andere opties van dit lijstje. Deze accu’s zijn namelijk de zwaarste accu’s die je maar kunt vinden. Dit komt niet altijd van pas tijdens het fietsen.
  • Nikkel-cadmium-batterijen – Dit type accu's is wel weer een stuk beter om te kiezen voor jouw elektrische fiets. Deze batterijen staan met name bekend om het feit dat ze heel lang mee kunnen gaan als je ze goed weet te onderhouden. Daar komt ook nog eens bij dat ze beschikken over aanzienlijk meer batterijcapaciteit dan de lood-zuur batterijen. Hierdoor hoef je hem minder vaak op te laden om te kunnen fietsen. Met het verhoogde vermogen beschik je altijd weer over genoeg kracht tijdens het fietsen. Een nadeel is wel dat deze batterijen erg snel leeg lopen. Dit noemen we ook wel een hoge mate van zelfontlading, iets wat niet echt goed is natuurlijk. Ze kunnen na een volledige oplading met meer dan de helft zakken als je ze even niet gebruikt voor een dag. Daar komt bij dat de stof cadmium in de baterijen erg slecht is voor het milieu. Hoewel je deze batterijen wel kunt gebruiken zijn er betere opties om voor te kiezen.
  • Nikkel-metaal hydride accu's – Nikkel-metaal hydride batterijen zijn wel weer goede opties om te kiezen als je op zoek bent naar een accu voor jouw elektrische fiets. Dit houdt dan ook echt in dat deze batterijen beter zijn dan de beide opties van hierboven. Nu is het wel zo dat de nikkel-metaalhydridebatterijen niet super duurzaam zijn in verhouding met de echt goede batterijsoorten. Deze batterijen kunnen namelijk nog wel eens lastig doen met het opladen. Ook zijn de batterijen niet altijd stabiel. Nikkel-metaal hydride batterijen produceren ook nog eens warmte tijdens het fietsen Dit veroorzaakt een hoge zelfontlading. Hoewel de ontladingssnelheid niet zo hoog is als die van nikkel-cadmium-batterijen zal je wel merken dat ze snel leeglopen als je ze even niet gebruikt.
  • Lithium-ion Batterijen – De beste batterijen waar je voor kunt kiezen voor jouw elektrische fiets zijn de speciale Lithium-ion accu's. Dit is dan ook gelijk het soort batterij wat vandaag de dag op de meeste fietsen is erg te vinden. Ruim 90% van de fietsen is voorzien van deze accu, dit maakt het een van de meest voor de hand liggende opties om voor te gaan. Lithium-ion batterijen leveren meer vermogen voor hun gewicht dan de andere soorten batterijen. Daar komt ook nog eens bij dat deze batterijen echt veel langer meegaan dan enkele andere batterijen. Het komt heel af en toe voor dat deze batterijen vlam vatten, alleen hoef je je hier niet echt zorgen over te maken. Dit komt namelijk zo weinig voor dat het risico erg klein is. Daar komt bij dat de fietsproducenten diverse maatregelen hebben genomen om het risico aanzienlijk te verminderen. Dit maakt de Lithium-ion accu’s zeker geen verkeerde optie om voor te kiezen.

Welke accu je nodig hebt voor je fiets hangt aan het einde van de rit af van wat je zelf het prettigste vindt. wij raden je echt aan om te kiezen voor de Lithium-ion accu's, echter is het ook mogelijk om te kiezen voor de andere soorten batterijen die we in dit artikel hebben genoemd. Wees je alleen wel bewust van het feit dat de andere batterijen niet dezelfde voordelen met zich meebrengen als de Lithium-ion accu's. Dit kan er op de lange termijn dus juist voor zorgen dat je meer geld kwijt. Zie de Lithium-ion accu’s dan ook echt als een investering voor jouw fiets.Op zoek naar de juiste batterij voor jouw fiets?

Mocht je zelf op zoek zijn naar een batterij voor jouw elektrische fiets dan hoef je niet meer verder te zoeken. Onze site maakt het namelijk mogelijk om snel en eenvoudig alle soorten batterijen aan te schaffen. Neem zeker even een kijkje in het aanbod om te zien welke soorten batterijen er op dit moment allemaal te vinden zijn. nog meer te weten komen over het kiezen van de juiste batterijen voor jouw apparaten? Ga dan ook zeker even kijken bij de andere artikelen hier op de site, er is namelijk nog veel meer te ontdekken!