Welke laptop adapter moet ik kiezen?


Er zijn maar weinig mensen die geen laptop thuis hebben. Dit is natuurlijk niet zo gek, een laptop is namelijk ideaal om te hebben. Om ervoor te zorgen dat je jouw laptop altijd weer optimaal in gebruikt kan nemen is het noodzakelijk om de juiste laptop adapter in huis te halen. Door middel van een laptop adapter zorg je ervoor dat je jouw laptop altijd vol kunt houden. Vraag je je af welke soort laptop adapter je moet hebben? Lees dit artikel dan zeker even rustig door, we laten je vandaag namelijk alles zien wat je moet weten over het kopen van een goede laptop adapter.

DC vs. AC oplader – welke heb ik nodig?

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin. Hoe komt je laptop eigenlijk aan stroom? Alle laptops werken op gelijkstroom (DC). Gelijkstroom is elektrische energie die constant in één richting stroomt. In het ideale geval vloeit de stroom in de laptop. De meeste stopcontacten gebruiken wisselstroom (AC). Dit is een stroom die constant varieert maar die resulteert in een positieve stroom. Laptops kunnen niet op dit soort stroom werken, er is dus een adapter nodig om de stroom van het stopcontact om te zetten in gelijkstroom. De adapter is het kleine doosje dat wordt aangesloten op de kabels tussen de laptop en het stopcontact wanneer de laptopaccu wordt opgeladen. Deze apparaten maken het mogelijk dat de laptop de wisselstroom van een standaard stopcontact kan gebruiken. Er zijn verschillende soorten laptop adapters waar je uit kunt kiezen:

  • AC opladers – het is op de eerste plaats mogelijk om te kiezen voor een AC laptop adapter, ook wel een wisselstroomadapter. De wisselstroomadapter zet wisselstroom uit een stopcontact om in gelijkstroom voor de meeste kleine apparaten. Laptops gebruiken deze gelijkstroom. Dit is het soort stroom dat wordt geleverd door batterijen. De laptops gebruiken deze aan te blijven als de laptop niet is aangesloten.
  • DC oplader – laptops gebruiken gelijkstroom, dit betekent dus dat er geen gelijkstroomadapter nodig is bij het aansluiten op een gelijkstroombron. De meeste gelijkstroombronnen leveren echter een spanning die te laag is voor de behoeften van een laptop. Een gelijkstroomadapter, ook wel een DC oplader, is daarom nodig om die spanning om te zetten in een hogere spanning die de laptop kan gebruiken om de batterij op te laden of te laten werken.De juiste oplader voor jouw laptop

Aangezien er talloze adapters op dit moment te vinden zijn is het van cruciaal belang om vóór de aankoop te weten welk type adapter een laptop nodig heeft. De meeste adapters zijn op de markt gebracht voor specifieke merken en modellen van laptops. Ze vermelden hierbij altijd het voltage, de stroomsterkte en de polariteit van de adapter. Op deze manier is het mogelijk om uit te komen bij de juiste adapter voor jouw laptop. Het vinden van de juiste adapter voor een laptop houdt in dat je even goed moet kijken naar modelnummer van de laptop en naar de belangrijkste stroomvereisten. Zoek als eerste het modelnummer van de laptop op als je deze nog niet hebt. Dit staat meestal op een kleine sticker die aan de onderkant van de laptop is geplakt. Zoek vervolgens de stroomvereisten voor de laptop op. Dit staat ook op een kleine sticker die op de onderkant van de laptop is geplakt.

Het kan ook worden afgedrukt in de buurt van de stroomaansluiting van de laptop. Ga op zoek naar de stroomsterkte en het voltage dat nodig is voor jouw adapter. Zoek vervolgens het modelnummer online op om na te gaan of er compatibele adapters beschikbaar zijn. Het voltage en de stroomsterkte van de adapter moeten overeenstemmen met de vereisten van de laptop. Vergelijk het type aansluiting van de laptopadapter met de beschikbare adapters die online zijn gevonden. Ze moeten overeenkomen om ervoor te zorgen dat de adapter op de laptop kan worden aangesloten.

Spanning en ampère – zijn ze belangrijk?

Als laatste is het handig om even kort in te gaan op de twee termen ‘spanning’ en ‘ampère’. Spanning is de elektrische energie in de laptop trekt. Als het voltage van de laptop anders is dan dat van de adapter, kan de adapter niet de juiste lading creëren die nodig is om de elektrische energie in de laptop te trekken. Het vinden van het juiste voltage voor een laptop adapter is dan ook echt super belangrijk om te voorkomen dat de stroom kortsluiting maakt op de laptop. Een spanning die te hoog is zal de circuits van de laptop overbelasten. Dit is natuurlijk wel het laatste wat je wil voor je laptop.

Ampère is ook erg belangrijk voor je aankoop. Dit is de kracht die je laptop het vermogen geeft om te werken. Het is de hoeveelheid elektrische energie die op een bepaald moment in de laptop stroomt. Laptops hebben de juiste hoeveelheid consistente energiestroom nodig om alle circuits in het apparaat van stroom te voorzien. Gewoonlijk is het voltage een maatstaf voor de hoeveelheid energie die de laptop kan gebruiken. De stroomsterkte op laptop adapters moet overeenkomen met of hoger zijn dan de stroomsterkte die de laptop nodig heeft.Ook de juiste laptop adapter vinden?

Met de informatie uit dit artikel zal je als het goed is beter weten waar je eigenlijk op moet letten bij het kiezen van de juiste laptop adapter. Belangrijk is om altijd de juiste laptop adapter te kiezen. Maak je namelijk gebruik van een verkeerd soort lader dan is de kans groot dat dit schadelijk zal zijn voor je laptop. Indien je ook op zoek bent naar een kabel, oplader of accu voor een ander apparaat dan doe je er verstandig aan om even hier op de site te blijven hangen. Er zijn namelijk talloze andere blogs te vinden die je zeker even door zou moeten nemen.