Welk LCD schermen zijn er?


Waarschijnlijk ben je op zoek naar een LCD scherm. Als dit namelijk niet het geval zou zijn dan was je nooit hier op de site terecht gekomen. Het kopen van een LCD scherm is nog niet zo eenvoudig als je zou denken. Dit komt met name door het feit dat er talloze opties te vinden zijn om voor te kiezen. Deze verscheidenheid aan opties maakt het voor veel mensen lastig om de knoop door te hakken. Gelukkig zijn wij er om je te helpen. In dit artikel laten wij je dan ook alles zien over het kiezen van het juiste soort LCD scherm voor jouw project.


LED vs. LCD – wat is het verschil?

Voordat we ingaan op de verschillende soorten LCD schermen is het handig om eerst even kort te kijken naar wat de techniek achter LCD eigenlijk inhoudt. Sommige mensen denken dat LED iets totaal anders is dan LCD. Dit is alleen niet helemaal waar. Het is namelijk zo dat LED is aan te merken als een speciaal soort LCD-paneel. De LED panelen bestaan meestal uit twee vellen polariserend materiaal met daartussen een vloeibare kristaloplossing. Wanneer een elektrische stroom door de vloeistof gaat, worden de kristallen op één lijn gebracht. Dit bepaalt of er wel of geen licht doorheen kan. Je kunt het zien als een soort luik dat licht doorlaat of juist tegenhoudt.

Oudere LCD schermen maken gebruik van koude kathode fluorescentielampen (CCFL's) voor de verlichting, terwijl de LCD schermen met de LED ondersteuning gebruik maken van een reeks kleinere, efficiëntere lichtgevende diodes om het scherm te verlichten. Op dit moment is LED een beetje de standaard geworden. Ben je op zoek naar een LCD scherm dan is de kans dus groot dat deze voorzien zal zijn van LED. Echter hoeft dit niet zo te zijn, je kunt namelijk ook kiezen voor de oudere soorten LCD schermen die geen LED ondersteuning hebben. Bij het kiezen van een LCD scherm is het noodzakelijk om onder andere rekening te houden met de onderstaande factoren:

  • De responsiesnelheid van het LCD paneel
  • Het contrast van de kleuren en de kleurdiepte tijdens het gebruik
  • De kijkhoeken van het scherm tijdens het gamen/bewerken
  • De zuinigheid en het verbruik van het scherm
  • De aansluitmogelijkheden voor het paneel zelf
  • De prijs van het betreffende LCD paneel

Verschillende soorten LCD panelen

Door de bovenstaande informatie weet je als het goed is beter wat de voordelen zijn van de LCD schermen. Wat je alleen nog niet weet is welke soorten LCD schermen er allemaal te vinden zijn. Om je te helpen bij het maken van je aankoop hebben we hieronder de meest voorkomende soorten LCD schermen voor je onder elkaar gezet. Dankzij dit overzicht weet je beter voor welke opties je kunt kiezen.

  • Twisted Nematic (TN) – Twisted Nematic LCD schermen zijn de meest geproduceerde en gebruikte typen monitoren die je op dit moment kunt vinden. Ze worden het meest gebruikt door gamers, omdat ze niet duur zijn en snellere responstijden hebben dan de meeste andere beeldschermtypen van dit lijstje. Het enige echte nadeel van deze monitoren is dat ze van lage kwaliteit zijn en beperkte contrast ratio's, kleurweergave en kijkhoeken hebben. Ze voldoen wel voor alledaagse werkzaamheden, maar voor de echt professionele gamers is dit toch niet echt de beste optie. Heb je een laag budget dan is het wel weer een goede basis optie om voor te kiezen.
  • In Plane Switching schermen (IPS) – In Plane Switching schermen worden beschouwd als een van de beste van het beste als het gaat om LCD-technologie. Dit komt met name door het feit dat ze superieure kijkhoeken, een uitstekende beeldkwaliteit en een levendige kleurnauwkeurigheid en contrast bieden. Ze worden het meest gebruikt door grafische ontwerpers en in andere toepassingen die de hoogst mogelijke normen voor beeld- en kleurweergave vereisen. Ook zijn ze populair onder gamers die echt alles uit hun spellen willen halen. het spreekt voor zich dat je voor deze LCD schermen wel wat geld kwijt bent. Van alle soorten is dit scherm dan ook gelijk een duurste opties om te kiezen.
  • Vertical Alignment (VA) – Vertical Alignment panelen bevinden zich op het gebied van de kwaliteit tussen de TN en IPS paneeltechnologie. Hoewel ze veel betere kijkhoeken en een hogere kwaliteit van kleurweergave hebben dan TN-panelen, hebben ze ook de neiging om aanzienlijk tragere responstijden te hebben. Zelfs hun meest positieve aspecten kunnen niet tippen aan IPS-panelen. Dit maakt de VA panelen over het algemeen een goede optie voor de mensen die een iets betere kwaliteit zoeken dan die van de TN panelen maar die niet zoveel zin hebben om hier de hoofdprijs voor te betalen.
  • Advanced Fringe Field Switching (AFFS) – AFFS LCD's bieden veel betere prestaties en een breder scala aan kleurweergave dan zelfs IPS-paneeltechnologie. De toepassingen van dit type LCD scherm zijn zo geavanceerd dat ze kleurvervorming tot een minimum kunnen beperken zonder afbreuk te doen aan de extreem brede kijkhoek. Dit scherm wordt typisch gebruikt in zeer geavanceerde en professionele omgevingen, zoals in de cockpits van commerciële vliegtuigen. Ben je op zoek naar een goed scherm dan kom je eigenlijk nooit uit bij deze optie nu deze gewoonweg veel te duur zijn. De kans is natuurlijk groot dat deze schermen in de toekomst wel weer een stuk goedkoper zullen worden.Het juiste LCD scherm vinden

Onze hoop is dat je dankzij de bovenstaande informatie beter weet welke soorten LCD schermen er eigenlijk te vinden zijn. Door jouw wensen en behoeftes onder elkaar te zetten is het ook voor jou mogelijk om binnen no time uit te komen bij het LCD scherm wat aansluit bij wat je zocht. Voor een grootschalig aanbod aan alle mogelijke schermen ben je bij ons natuurlijk aan het juiste adres. Door zelf een kijkje te nemen zie je gelijk wat er mogelijk is. Bekijk ook zeker even onze andere artikelen hier op de site, we laten je namelijk nog veel meer zien over het kiezen van de juiste onderdelen!